Couperose

Couperose – oftewel ontsierende rode of blauwe bloedvaatjes op wangen, kin, voorhoofd en neus – komt bij veel mensen voor. Couperose camoufleren met make-up is een tijdelijk antwoord op dit probleem. Er is echter ook een definitieve oplossing waarmee je couperose verwijderen kunt: een couperose behandeling met laser.

Symptomen van couperose

Couperose komt met name voor bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De adertjes worden vaak als niet-functioneel gezien. Ze dragen namelijk niet bij aan de toevoer van het bloed naar het hart. Hoewel mensen zich vaak storen aan couperose, is het huidprobleem meestal onschuldig. Maar het kan ook voorkomen dat couperose klachten geeft. Zo kan het hoofd rood aanlopen bij temperatuurverschillen. Soms is er sprake van rosacea, een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is.

Klachten van rosacea zijn:

  • Roodheid van het gelaat
  • Een branderig of stekend gevoel
  • Kleine bultjes/puistjes
  • Ontstekingen in de huid

Heeft één van je ouders couperose? Dan is de kans groot dat ook jij couperose krijgt. Erfelijke aanleg speelt namelijk bij het krijgen van couperose een rol; hoe sterk de vaatwanden van je bloedvaatjes zijn is genetisch bepaald. Ook wanneer je actief bent in weer en wind en je blootgesteld wordt aan UV-straling kan couperose verergeren.

Couperose verwijderen

Het laseren van couperose kan gebruikt worden voor verschillen vaatafwijkingen. Couperose is een rode verkleuring in de huid met daarin allemaal kleine gesprongen adertjes.

Wil je couperose laten verwijderen? Dan kan een couperosebehandeling met laser uitkomst bieden. Gedurende een eerste consult wordt besproken welke methode het beste bij iemand past, de (on)mogelijkheden van een couperosebehandeling, de risico’s en de nazorg ervan.
De behandeling van couperose met laser wordt zonder verdoving uitgevoerd. Meestal neemt het verwijderen van couperose 15 tot 30 minuten in beslag. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om couperose te verwijderen.

Nabehandeling couperose laseren

Na de laserbehandeling van couperose wordt de huid gekoeld. Dit zorgt ervoor dat de behandeling comfortabeler en minder pijnlijk is. De eerste dagen na het couperose laseren kan de huid ietwat rood zijn en kan er een lichte zwelling optreden. De huid kan dan eventueel gekoeld worden met behulp van een koude, natte doek. Het is aan te raden om de huid na de couperosebehandeling goed te beschermen met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.